Avenida.no

Tyrefekting – En kontroversiell spansk tradisjon

Tyrefekting er en gammel tradisjon og forskere er usikre på når den startet. I mange land er dette nå forbudt, men tyrefekting er fortsatt en stor del av den spanske Bullfighter in full costume over a white and red backgroundkulturen og er ofte hovedattraksjon under festivaler. Tyrefekting skjer på lukkede arenaer og minner om fortidens voldsomme gladiatorkamper. En tyr er en ukastrert okse med lange horn og en enorm aggressivitet og i Spania blir slike “kampokser” avlet frem. Under kampen slår tyrefekteren sverd inn i tyren og hisser den ekstra opp med et rødt flagg. Tyren blir drept på slutten av kampen.

Den populære oksen Ferdinand

De fleste av oss kjenner til Disney oksen Ferdinand, han som bare ville lukte på blomstene. I filmen blir Ferdinand sendt til en kamp, men han vil ikke kjempe. Det ender opp med at Ferdinand får den staute tyrefekteren til å gråte av fortvilelse og han blir sendt hjem igjen til den elskede blomsterengen sin. Oksen Ferdinand får en lykkelig slutt, men han er også den eneste. Ifølge Dyrebeskyttelsen dør omlag 35000 okser på den spanske arenaen, men det er også tyrefektere som bøter med livet. Tyrefekting er en kontroversiell spansk tradisjon, og flere er motstandere av denne sporten. Spania nekter å forby tyrefekting fordi de mener at det er en viktig del av deres tradisjon.

Er det ren dyremishandling?

Både i utlandet og i Spania vokser motstanden mot denne kontroversielle sporten. Motstanderne mener at det er ren dyremishandling. Tyrene blir Bullfighterplaget og hardt såret. Mot slutten av kampen stikker tyrefekteren et sverd gjennom hjertet på dyret og meningen er at tyren skal dø momentant. Bommer tyrefekteren må han prøve på nytt eller stikke flere sverd i tyren, slik at den til slutt dør av skadene. Flere regioner i Spania vil forby tyrefekting, blant annet Catalonia, men de spanske myndighetene forbyr det. De mener at det strider mot gamle tradisjoner og kultur. Forkjemperne for tyrefekting mener at oksene ikke lider særlig lenge og at det er en vakker blanding av kultur og sport. Hva mener du?