Avenida.no

Reisefotografi – noen nyttige tips

Two beautiful young women taking a selfie in Oslo with a selfie stick. They are on their mid twenties, caucasian, with nordic features. Lifestyle and friendship concepts.

Ferieminner skal selvsagt foreviges, men det er ikke alltid bildene blir like gode som du håpet da du tok dem. Heldigvis er det ganske lett å forbedre fotoferdighetene sine, og det er ikke nødvendig å gå på fotokurs for å bli en bedre fotograf.
Bruk mennesker
Selv om du skal ta bilde av en besøkt bygning eller et kjent sted, er det lurt å plassere mennesker i bildet. Men familiemedlemmer eller venner i bildet, blir motivet straks mer personlig. Du kan også ta bilder av ukjente mennesker, men husk å spørre dem først om det er greit. Det klassiske er å sette en person i sentrum når du tar bilder, men du kan også sette personen i ytterkanten av et bilde, og plassere natur, bygninger eller severdigheter i sentrum. Prøv deg fram.
Prøv andre vinkler
Ikke ta det samme bildet som tusener av andre. Skal du fotografere kjente steder, kan du prøve å finne andre vinkler. Ta bildet fra et sted der det er færre folk, og ikke vær redd for å eksperimentere. Ta gjerne mange bilder med ulike vinkler. Senere velger du ut de beste bildene, og de aller beste bør bli forstørret, for eksempel til et fotolerret, slik at både du og andre har glede av dem. Da er det ekstra morsomt å ha et bilde tatt fra en original vinkel.
Kjenn kameraet ditt
De fleste kameraer har mange innstillingsmuligheter, og det lønner seg å bli kjent med funksjonene og lære forskjellene på dem. Det lærer du best ved å eksperimentere hjemme. Bruk de ulike innstillingene aktivt, og tenk på at lyset endrer seg i løpet av dagen. Dermed bør du justere kameraets innstilling etter lysforholdene.
Bruk mindre zoom
Zoom gjør det lett å komme nært motivet, men zoom gjør det også vanskeligere å få et tydelig bilde. Ofte blir bilder tatt med zoom utydelige, ettersom det er vanskelig å holde kameraet helt stødig. Skal du ta bilde med zoom, er det best å bruke et stativ. Ellers bør du la være å bruke zoom, og heller gå nærmere motivet.