Avenida.no

Kontraster

Kontraster

Nordmenn elsker Spania, og det er det nok mange grunner til. Været er uten tvil en veldig viktig årsak, men det finnes også mange andre grunner til at vi flokker til Spania i hopetall. En grunn er nok ganske sikkert at Spania er veldig ulikt Norge på mange måter, og det gjelder absolutt ikke bare klimaet.

National Spanish tapas

National Spanish tapas

 

Spansk mat har blitt populært også i Norge, og spesielt er det paella og tapas som er de store vinnerne. Spanske måltider er veldig sosiale og tar ofte mye lengre tid enn det vi er vant til. En middag er ikke bare mat, det er også en sjanse for familie og venner til å tilbringe kvalitetstid sammen, med god mat og vin som tilbehør. Tapas er en samling av småretter som passer spesielt godt til dette formålet. Man deler maten og alle har muligheten til å smake på alt. Her får man gjerne deilige spekeskinker, ulike typer ost, oliven og sjømat som for eksempel blekksprut. Spania er også verdens tredje største vinprodusent, og vin er en viktig del av ethvert måltid.

Den gjengse spanjol er nok også litt ulik den gjengse nordmann. Mens nordmenn er kjent for å være litt mer tilbaketrukne, rolige og stille av seg så er spanjoler den totale motsetning av dette. Musikk, høylytte diskusjoner og lidenskapelig dans er en stor del av hvordan spanjoler samhandler med hverandre, og det kan kanskje være både en smule skummelt og rimelig spennende for en noe sjenert nordmann.

I tillegg til dette ser man også store forskjeller i hvordan spanjoler lever. Arkitekturen er veldig ulik hva vi ser i Norge, naturlig nok ettersom vi tilpasser oss et kaldt klima der spanjolene tilpasser seg varme. Dette ser man også gjenspeilet i interiørdesign. Den skandinaviske stilen er ofte relativt minimalistisk, med nedtonede farger og et høyt fokus på funksjonalitet. Igjen befinner Spania seg omtrent på den andre siden av skalaen. Sterke primærfarger, morsomme mønster og et sterkt middelhavspreg. Denne stilen er på vei inn i Norge også, kanskje fordi man også hjemme ønsker å drømme seg litt bort til sol og sommer. Man ser trenden i sterkere kjøkkenfarger, og ikke minst mer spanskinspirerte baderomsmøbler og baderomsinteriør generelt.