Avenida.no

Spania – mer enn bare perfekte strender

De fleste forbinder Spania med strålende solskinn og endeløse, vakre strender, men det er så mye mer enn det. Solkysten er et yndet reisemål for nordmenn på tur, og det er lett å forstå hvorfor. For de som ønsker å kombinere late dager på stranden med eventyrlyst, spenning, kulinariske opplevelser eller trening i fantastisk natur, så er det bare noe av det Spania kan tilby sine besøkende.

Høye fjell og dype daler

Når Spania blir nevnt, er sjelden de første bildene som dukker opp i hodet av snødekte fjelltopper og frodige, grønne dalfører. I dette vakre og spennende landet er det flere nasjonalparker som kan tilby en fin variasjon til kritthvite sanddyner og goldt steppelandskap. Både fastlandet og Kanariøyene kan tilby mange alternativer for deg som er glad i å bruke deler av sydenferien i treningsklær og bruke kroppen. Caldera de Taburiente La Palma på Las Palmas og Cabrera, som tilhører Balearene ved Mallorca, er gode eksempler på akkurat dette.

På fastlandet preger fjellkjeden Pyreneene det nordlige Spania mot grensen til Frankrike, og markerer skillet mellom den Iberiske halvøy og det europeiske fastlandet. For de virkelig eventyrlystne, kan regionen tilby det meste av friluftsliv. Toppturer, fjellklatring, rafting og kajakkpadling er bare et lite utvalg av det som kan oppleves i tiknytning til Pyreneene. Vakre landsbyer på begge sider av grensen, samt det lille fyrstedømmet Andorra kan også besøkes om sydenturen legges til de litt mer nordlige traktene av Spania.

Fiesta og karneval

Spania er godt kjent for sine mange festivaler og sprø feiringer, og blant de mest omtalte hvert år er La Tomatina. Vittig kjent som verdens største tomatkrig, gjennomføres denne festivalen i Buñol, Valencia den siste onsdagen i august. Tusenvis av tomater møter denne dagen sin skjebne i et uorganisert kaos av fest og moro, med en noe spesiell vri. Opprinnelsen til den årlige tomatkrigen er en uoverensstemmelse under en festival i 1945, som endte med at deltakerne begynte å kaste tomater på hverandre i sinne. Det slo tydeligvis an, og sånt blir det fest av i Spania.

En annen og kanskje enda bedre kjent festival, er Fiesta de San Fermín som arrangeres hvert år i Pamplona. Opprinnelig en festival til ære for byens første biskop St.Fermin, men mest kjent for okseløpene som arrangeres i forbindelse med festivalen. Med utgangspunkt i gamle tradisjoner, har okseløpet utviklet seg til å bli det mest populære innslaget, om enn livsfarlig. Det knapt kilometerlange løpet til en tyrefekterarena tiltrekker seg tusenvis av spenningssøkende mennesker hvert år.

Aktiv solskinnsferie

Om okseløp og tomatkrig ikke frister nevneverdig, kan Spania by på mange andre aktiviteter som får pulsen til å stige. Sykkelen kan brukes til mye mer enn å komme seg fra hotellet og til stranden og tilbake igjen. Med kupert terreng på fastland og øyer, er Spania et mekka også for sykkelentusiaster. Det er mange flotte og godt merkede sykkelløyper både i terreng og på landevei, og med et rikt kulturlandskap står opplevelsene i kø. Husk nok væske og solkrem!