Avenida.no

Slik er de spanske høytidene

Vi nordmenn legger gjerne utenlandsturen til de store høytidene, som påske og jul. Der man tidligere brukte sommerferien på å besøke anda varmere destinasjoner sør i Europa, er det nå vanligere å reise fra kulde og slaps over jul og nyttår. Spania er intet unntak, og det er ingen tvil om at landet har en helt spesiell plass i våre hjerter.

Reis og se selv!

Men hvordan avvikles høytidene der sammenlignet med her, og er det spesielle forhold man bør være oppmerksomme på? Noe er det faktisk, og det er absolutt verdt å oppleve. Har du ennå ikke gjort det? Da har vi et tips til hvordan du kan skaffe deg ekstra feriepenger; Folkeautomaten bonuskode er en smart måte å skaffe seg en fordel i nettspill på. Bruk den til å få umiddelbar pengebonus på en lang rekke steder, og er du heldig kan utenlandsturen være sikret med et klikk!

Noe annet enn vi er vant til

En av de store forskjellene fra her hjemme er at Spania er et katolsk land. Dermed er også tradisjonene noe annerledes. Selv om julaften, 24. desember, gradvis har fått en plass også i Spania, er det fremdeles 6. januar som er gavedagen. Denne datoen kalles Dia de los Reyes, eller de hellige tre kongers dag. Her symboliseres gavene de tre kongene ga Jesus-barnet, og det gjøres ved å gi nettopp barna presanger denne dagen.

Dagen før, 5. januar, kalles Hellige tre kongers aften, og da samles man gjerne til familiemåltider. Det er denne dagen som best kan sammenlignes med vår julaften. Men pass på; også «vår» dato, 24. desember, er en samlingsdag for spanjolene! Dermed bør du ta høyde for at begge disse dagene er typiske lavaktivitetsdager i Spania.

Lykkedruer

Så går det slag i slag med romjul omtrent som vi kjenner den, til man kommer til 31. desember. Nyttårsaften i Spania er atskillig mer kontinental enn vi er vant til. Den kjennetegnes blant annet ved Las uvas de la suerte, eller «lykkens druer». Overalt selges pakninger med nøyaktig 12 druer, der hver og én symboliserer årets måneder. Man spiser én drue for hvert klokkeslag ved midnatt, altså 12, og skaffer seg dermed hell og lykke for det kommende året. Dette bør du oppleve – druespisingen er vanskeligere enn man skulle tro, men først og fremst gøy!