Avenida.no

Opplevelsesreise til Svalbard

Svalbard – denne magiske øygruppa langt mot nord. Har du ikke vært der, bør du absolutt benytte anledningen til å ta en tur. Selv om naturen er storslått og vakker også om sommeren, så er det ikke til å komme fra at vinteren er den flotteste tiden. Store deler av året er øygruppen mørklagt, og det legger selvfølgelig en demper på mulighetene for de store naturopplevelsene. Ønsker du å oppleve Svalbard fra scootersetet anbefaler vi å reise opp i tiden fra slutten av februar til begynnelsen av april, før midnattssola igjen tar tak i snøen.

Det magiske blå lyset kan du oppleve om du drar i begynnelsen av denne perioden. Og vi kan love deg at det er langt vakrere i virkeligheten enn på bilder.

Opplev Svalbard på snøscooter

Når du reiser til Svalbard, lander du i Longyearbyen på Spitsbergen. Her er det flere overnattingssteder i ulike prisklasser. I tillegg finner du flere restauranter og puber, så det er ingen grunn til å kjede seg på kveldstid.

Det er mulig å leie seg en snøscooter og dra på tur alene. Dette fraråder vi, da naturen der oppe er tøff og det derfor er lurt å dra i et turfølge med en profesjonell guide. I tillegg bor det flere isbjørner der enn mennesker, og det krever at man har med seg våpen når man forlater Longyearbyen.

De organiserte dagsturene har ulike lengder, så selv om du er plaget med artrose, kan du finne en kortere tur som kroppen din orker.

Litt om noen av turene du kan velge.

Barentsburg

I Barentsburg finner du den russiske bosetningen på Svalbard. Her har russerne sitt eget lille gruvesamfunn. På veien mellom Longyearbyen og Svalbard kjører man gjennom et variert landskap, over breer og gjennom daler. Ofte en annen rute hjem. Dette kommer an på vær og føreforhold.

Pyramiden

Ofte omtalt som spøkelsesbyen på Svalbard. Her levde russere et godt liv. I 1998 ble derimot gruvedriften stoppet på grunn av fallende kullpriser. I tillegg inntraff også flyulykken i Operafjellet ved Longyearbyen, som tok livet av 141 russere. Folk flyttet derfra, og byen bærer preg av at det skjedde raskt. Fortsatt står det igjen spor fra tiden da livet lyste til russerne her nord, og man kan fint forestille seg hvordan livet var. Pyramiden ligger ved den spektakulære Nordenksiöldbreeen, innerst i Billefjorden. Og turen til og fra tar deg gjennom et ubeskrivelig vakkert landskap.

Tempelfjorden

Denne heldagsturen tar deg med til storslåtte tempelfjorden. På veien kjører man forbi fangsthytta Fredheim, der mange en fangstmann har overvintret gjennom tidene. Turen går utover sjø-isen, og her er det gode utsikter til å både se sel og isbjørn. Innerst i Tempelfjorden ligger Tunabreen, som har en uvanlig vakker blåfarge.

Østkysten

Er en av dine store ønsker å se isbjørn, er dette turen du bør ta. Østkysten har ikke samme effekt av Golfstrømmen som vestkysten, og derfor er også isforholdene bedre her. Et perfekt tilholdssted for Kongen av Arktis. Denne turen er en del mer krevende enn andre, men er absolutt verdt turen.